Al ple municipal d'aquest vespre al Prat s'ha presentat una moció d'urgència relativa a la dació en pagament del immoble hipotecat per tal de extingir el deute hipotecari amb l'entitat financera titular del crèdit.
Us informem que el diputat de SI, Alfons López Tena ha presentat aquest matí al registre una Proposició de Llei de dació en pagament de l’habitatge personal o familiar hipotecat amb alliberament del deute pendent garantit amb hipoteca. Una iniciativa mitjançant la qual el deute quedaria saldat amb el retorn de l’habitatge. Solidaritat ha elaborat aquesta llei aprofitant les competències de Catalunya en matèria de Dret Civil. Mentre d’altres formacions polítiques “malden” per proposar al Congrés espanyol reformes de la legislació espanyola en aquesta matèria López Tena ha dit que “nosaltres hem optat per presentar una llei al Parlament de Catalunya perquè és plenament competent en aquesta matèria, i no és ni el nostre problema ni la nostra responsabilitat resoldre els problemes hipotecaris dels espanyols”.
Amb aquesta llei SI denuncia que no és propi d’un Estat social i democràtic de dret que la persona que de forma involuntària esdevingui insolvent, a més de perdre el seu únic habitatge, es quedi amb un deute originat com a producte d'un daltabaix financer del qual no és responsable. Per tant, López Tena ha dit que “això no ho han de pagar ni les famílies ni els contribuents sinó les entitats financeres, responsables d’haver taxat els habitatges per sobre el seu valor”. Es per això que reclama com a necessari articular una via que alliberi les famílies hipotecades dels efectes perversos de la sobrevaloració dels habitatges, i de la concessió indiscriminada de préstecs hipotecaris per part de les entitats financeres. I ha afegit “ja és hora que bancs i caixes retornin a la comunitat allò que la comunitat li ha donat, que són diners (...) i que primin els interessos de les famílies i no els d’aquells que financien les campanyes electorals”. Per això el diputat de SI ha recalcat que “és una llei molt simple, molt neta i molt directe, només demana voluntat política”.
Cal remarcar que des del primer trimestre de 2007 al primer trimestre de 2010, el número d’execucions hipotecàries presentades a Catalunya ha augmentat un 485%. És a dir, en tan sols tres anys, i després de l'esclat de la crisi financera, el número d'execucions hipotecàries s'ha multiplicat gairebé per cinc a Catalunya. I lluny d'atenuar el col•lapse de les famílies hipotecades, la situació jurídica actual està possibilitant que les entitats financeres s'adjudiquen els immobles per la meitat del seu valor, reclamant el pagament del deute. restant, més els interessos i costes judicials, a la persona en situació d'insolvència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada